Oy Leipomo Henriksson Bageri Ab

henriksson

 
 henriksson1
 henriksson2

Henrikssons bageri är ett traditionellt familjeföretag känt för sina potatislimpor och andra smakfulla produkter, och har drivits av samma släkt genom hela historien. Företaget grundades av bagerimästare Ferdinand Henriksson år 1919. Produktionen på bageriet har fått uppleva en fullständig förnyelse, då ett modernt doseringssystem för råvaror togs i bruk.

Till den automatiska doseringen inkluderades bageriets allra mest använda råvaror, varav 13 är pulveraktiga och 3 flytande.

De av pulverråvarorna mest använda pulvren såsom vetemjöl doseras från mjölsilon, medan resten av pulvren doseras från den i förrådsutrymmet placerade Powdermatic® Mini-doseraren för småingredienser. Noggrant uppvägda pulver transporteras från silon och Powdermatic via en pneumatisk transportör till en ny mjölvåg, där de kontrollerat och dammfritt doseras till degvagnen.

Automatisk dosering av vätskor sker med hjälp av de till råvarusystemet anslutna Watermatic®- och Fluidmatic®-apparaturerna för dosering. Watermatic är en kompakt doseringsapparatur ämnad för dosering av vatten. Vattnet som ska doseras styrs direkt från Watermatic till degvagnen med en decimeter-noggrannhet och med den önskade temperaturen.

Dosering av flytande margarin och hushållssirap sker genom decimerande uppvägning med Fluidmatic™-apparaturen. Doseringsapparaturen, som installerats i råvaruförrådet, består av vätskebehållaren på vågsensorn samt av de i apparaturen integrerade doseringspumparna, som pumpar vätskan noggrant uppvägd.

Det av produktreceptet styrda receptdoseringssystemet doserar 7-10 st 400-liters råvarubatcher i timmen. Aktiv upprätthållningsautomatik för doseringsnoggrannheter övervakar doseringsnoggrannheten och de aktuella mängderna råvaror som finns i lager. Systemet sparar doseringstillfällena samt rapporterna om råvaruförbrukning från önskad tidsperiod kan smidigt återanvändas.

"Med utgångspunkt i den feedback vi fått från bagare har vi utformat receptautomatiken och användargränssnittet att vara så användarvänligt att beställning av degen lyckas även om en inte kan ett dugg om datorer. På så vis är det lätt för användare att anamma ett nytt system, och introduktion av ny apparatur sker smärtfritt", berättar Jukka Kousa från Jauhetekniikka Oy.

Jauhetekniikka utförde installation och aktivering av det nya doseringssystemet som nyckelfärdig leverans. Enhetsinställningarna och elkablaget genomfördes enligt kundens önskemål på ett flexibelt vis, så att produktionen inte behövde avbrytas under installationen. Introduktionen av det nya doseringssystemet skedde enligt överenskommen tidsplan.

"Med hjälp av det nyinförskaffade moderna råvarusystemet kan vi bättre än tidigare handskas med den hårda konkurrensen i vår bransch och med branschens framtida utmaningar. Med hjälp av doseringssystemet kan vi standardisera kvalitetsnivån på våra produkter och med effektiviseringen av produktionen åstadkommer vi betydande utgiftsbesparingar bl.a. genom minskad råvaruförbrukning och arbetskraftskostnader", berättar Henrikssons bageris ägare Kenneth Bärlund.