Primula bageri/Träskända delikatessfabrik

primula ulkosiilo
60 kvadratmeters utomhussilos kan
fyllas från behållarbilen eller med hjälp
av grannen Helsingin Myllys kraftiga
pneumatiska transportör.
primulan-leipomo
I systemet ingår tre nedtagningsstationer,
av vilka stationerna på bilden doserar
pulvren och vätskorna till
de automatiska degblandarna.
primula suursäkkiasema2
Småmaterialen och storsäckspulvren som
hör till automatikdoseringen doseras med
Powdermatic-raddoseraren i torrvarulagret.
primula seulat
Råvarorna förflyttas pneumatiskt med
hjälp av en magnetavskiljare och genom
sållet innan de hamnar i produktion.
primula tekninen tila
Mellanvågarna och siktningsapparaturen
är  placerade i ett eget tekniskt utrymme

Med det av Jauhetekniikka levererade helautomatiska doseringssystemet för bageriråvaror kan pulveraktiga och flytande råvaror som behövs i bageriets produktion doseras.

Doseringssystemet som levereras nyckelfärdigt består bl.a. av tre st 60 m3-utomhussilos, 17 st storsäcksdoserare och 18 st småämnesdoserare, en vätskedoseringsapparatur för dosering av vatten, olja och surdeg samt doseringsvågar med vilka råvarorna doseras för processen.

Systemet representerar den moderna råvaruhanteringens senaste teknologi, där hög automatiseringsnivå och kontrollerad hantering av pulveraktiga material och vätskor kombineras till en harmonisk helhet.En artikel om Primulas bageri från tidsskriften Tekniikka & Talous som länk:


POHJOLAS MODERNA BRÖDMASKIN

I nordens modernaste bageri finns nu drygt 10 000 kvm produktionsyta, som delas till hälften mellan bageriet och färdigmatdelen som färdigbyggs till våren. Bageriets maskiner producerar nu 2-5 gånger mer bröd jämfört med tidigare produktionsmängder. De första bröden lämnade Träskända mot de första kunderna på nyårsafton. Inom en radie på 160 km finns ungefär hälften av Finlands detaljhandelsmarknad. Även marknadens stora logistikcentral ligger i närheten. Som grädden på moset är deras granne Helsingin Mylly, som flyttade till Träskända år 1990 från Sörnäs strand i Helsingfors.

Bageridelen kraftigt automatiserad

Fabrikens process har planerats efter filosofin att produkterna går från råvara till brödlåda utan att röras vid av ett par händer. Färdigmatavdelningen i fabriken kräver fortfarande sådant traditionellt skiftarbete som den kraftigt automatiserade bageridelen nu nästan blivit av med.

Nya maskiner

Av Vallgårds maskiner var bara två av de på 2000-talet köpta enheterna dugliga iför den nya fabriken. En del av de gamla maskinerna såldes till Estland. "Vi köpte huvudsystemet av holländska Kaak Group och till den anslöts deg-, råvaru- och förpackningssystemen. Eftersom det här systemet måste styras via en touch screen kan 60-talets surfrocksjargong och techno-avdelningen inte längre beblandas", säger Primula delikatessfabriks VD Juha Valkamo.


Den bästa doseringen för bageriråvara från Jauhetekniikka.

"Fastän en stor del av apparaturen kommer från Centraleuropa, fanns den bästa tekniken för dosering av bageriråvara i Finland hos Kotkas Jauhetekniikka Oy", säger Primula delikatessfabriks VD Juha Valkamo.